Kolač od rogača bez mlijeka i jaja
Praznici su stigli! Nerijetko se dogodi da tijekom blagdana dobijemo višak kilograma zbog masnih i slatkih kolača. Grižnju savjesti i debljanje možete barem malo ublažiti odabirom zdravih slastica umjesto onih klasičnih.
Orehnjače ili makovnjače na blagdanskom stolu ne smije nedostajati. Klasičan recept sadrži rafinirano bijelo brašno i puno rafiniranog šećera. Ako zamijenimo nekoliko sastojaka, naš kolač može imati znatno bolju hranjivu vrijednost i znatno manje kalorija.
Danas domaćice peku ovu vrstu kolača sa svim vrstama nadjeva. Najčešće nailazimo na nadjeve od oraha, čokolade ili maka, ali prilično je popularan i kakao. Tradicionalna vrsta ovog omiljenog kolača, kakvu su pekle naše bake, je s rogačem.
Rogač je izvrstan izvor vitamina i minerala, a okusom je sličan kakau. Zbog svog slatkog okusa često se koristi u pripremi svih vrsta slastica. Uz to, rogač je izvrsno sredstvo za suzbijanje apetita i nezamjenjiv je u raznim programima mršavljenja.
Budući da se tijekom praznika brinemo za svoje zdravlje, ove ćemo godine ispeći kolač od rogača. Naš je recept pogodan i za vegane jer osim što ne sadrži rafinirane šećere i bijelo brašno u njemu nema niti jaja i mlijeka.
Sastojci za tijesto:
- 1 kocka kvasa
- 1 dL tople vode
- 1/2 čajne žličice kurkume
- 4 žlice maslinovog ulja
- 500 g punozrnatog brašna
- 2 jušne žlice kokosovog čipsa
- 1,5 dL biljnog mlijeka
Sastojci za nadjev:
- 300 g brašna od rogača
- 2 žlice grožđica
- 4 žlice kokosovog šećera
- 1 naribana jabuka
- 1 žlica kokosovog ulja
- 6 žlica kakaa u prahu
- 1/2 čajne žličice himalajske soli
Priprema:
Prvo pripremite kvasac (kocku kvasca, 1 dL tople vode, žličicu šećera i žličicu brašna) i ostavite na toplom 10 minuta. Od svih sastojaka umijesite tijesto i ostavite ga da se diže na toplom mjestu oko 1 sat, pokriveno kuhinjskom krpom. Između ga ponovo umijesite (nakon otprilike pola sata).
Zatim razvaljajte tijesto na debljinu od oko 5 mm i ravnomjerno rasporedite nadjev. Zamotajte i stavite u posudu za pečenje. Ostavite da odmara u posudi za pečenje dodatnih 20 minuta, a u međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 ° C i pecite oko 1 sat.
Proizvodi u košarici
Posebna ponuda samo ovdje!
Dodajte u narudžbu i uštedite!
FatBurn Tea*
Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi
IMUNUP*
Sadrži 7 aminokiselina, 11 vitamina i 8 minerala za snažan imunološki sustav
Vitamin D3 u prahu*
Najdostupniji oblik vitamina d3 u prahu