NISKOKALORIČAN KRUH – bez grižnje savjesti
KRUH BEZ BRAŠNA I KVASCA, ALI BOGATOG OKUSA
Kruh je standard na mom jelovniku! Obožavam ga i ne prođe dan da ga ne pojedem. Prije nekoliko godina počela sam sama peći kruh, jer je domaći kruh, po meni, ukusniji, zdraviji, dulje ostaje svjež, pa čak i jeftiniji kruh od onog iz trgovine.
Isprva sam se držala standardnog recepta – bijelo brašno, kvasac, voda, šećer i sol. Sa godinama sam počela dobijati na kilogramima, a kako sam znala da bez kruha neću moći živjeti =) počela sam tražiti alternative običnom receptu. Počela sam koristiti brašno od riže, a zatim heljdu i crno brašno, dodajući im svježe sastojake poput luka, češnjaka i začinskog bilja. Razne recepte izbrusila sam do savršenstva.
Kako u posljednje vrijeme još više pazim na liniju, razvila sam najzdraviji recept do danas. Recept sam sastavila od proizvoda Nature’s Finest, koje samo počela koristit u svojoj kuhinj prije otprilike godinu dana.
Recept me podsjeća na moja studentska jutra, dok sam još živjela sa svojim cimerima u Zagrebu. Budući da je jedan od njih zaista uživao u kuhanju, svako smo jutro na stolu imali bogat doručak. Uglavnom su to bile kašice na tisuću i jedan način – jeftin i vrlo zdrav doručak, ali malo dugotrajan za pripremu.
Kruh koji ćemo danas ispeći brzo se priprema i ostaje svjež nekoliko dana, vrlo je zdrav, hranjiv, cjenovno usporediv s onim iz trgovine (na kraju sam dodala cijeli cjenik, jer vjerujem da i cijena ima važnu ulogu). Moći ćete ga jesti potpuno
bez grižnje savjesti jer ne deblja.
Da vidimo…
SASTOJCI
- 220 g kaše oz. žitarice po vašem izboru (proso, heljda, kvinoja, raž, …)
-
60 g
Nature’s Finest Bio Musli za čiščenje tijela
-
30 g
Nature’s Finest indijski trputca odnosno Bio psilium husk
-
40 g
Nature’s Finest Bio chia sjemenke
-
40 g
Nature’s Finest Bio lanenih sjemenki
-
1 čajna žlica
Nature’s Finest himalajske kristalne soli
- 300 ml vode
- 1 žličica vinskog kamena (po želji ga često uopće ne dodajem, ali daje prozračnost kruhu)
POSTUPAK
Prvo skuhajte kašu u slanoj vodi, ali manje od predviđenog vremena. Za kašu možete miješati više žitarica, ja sam ovaj put koristila proso i heljdu, koje se inače kuhaju 15-20 minuta. Kako kuhanje kaše treba biti kraće, kuhala sam ih oko 10 minuta.
U trputac dodajte otprilike polovicu vode da ga želira. Indijski trputac laksativ je koji osigurava pravilnu probavu, blagotvorno djeluje na razinu kolesterola i šećera u krvi te djeluje probiotički. Zbog mnogih pozitivnih svojstava sve se više pojavljuje u hrvatskim kuhinjama.
Ocijedite kašu i stavite sve sastojke zajedno s trputcem i ostatkom vode u jednu posudu. Pomiješajte ih štapnim mikserom ili blenderom.
Obložite model kruha papirom za pečenje i u njega ulijte smjesu. Napokon, za točku na i, po vrhu se može posuti još nekoliko muslija.
Pecite u pećnici na 175 ° C oko 1h 30min – 1h 45min. Provjerite je li dovoljno pečen čačkalicom tako da je zabodete u sredinu. Ako je čista kad je izvadimo, kruh je pečen!
Nature’s Finest Bio maslac od kikirikija, bilo kojeg okusa, posebno se uklapa u ovaj kruh (ja najviše volim okus kakaa i kokosa).
Cijena običnog kruha u trgovini (po kg): 1,80 € – 3,60 €
Prosječna cijena BIO kruha u trgovini (po kg): 4,20 – 5 €
Cijena Nature’s finest kruha, prema utrošenim količinama:
220 g kaše | 0,55 € |
60 g Nature’s Finest Bio Musli iz paketa za doručak | 0,68 € |
30 g Nature’s Finest indijskega trputca iz paketa za doručak | 0,34 € |
40 g Nature’s Finest Bio chia sjemenki | 0,43 € |
40 g Nature’s Finest Bio lanenih sjemenki | 0,80 € |
1 čajna žlica Nature’s Finest himalajske soli | 0,05 € |
i malo dobre volje | |
UKUPNO | 2,85 € |
Bio Musli za čišćenje tijela
Granola iz proklijanih sjemenki, indijskog trputca i žitarica
- Visok udio prehrambenih vlakana
- Pridonosi boljoj probavi
- Bez dodanog šećera i soli
- Bez konzervansa, aroma i boja
- Primjereno za vegane
- Napravljeno s ljubavlju
i uštedite 0,00 €
100% sigurna kupnja s politikom povrata bez postavljanja pitanja.