Bezglutenska dijeta – DA ili NE?
Gluten podiže puno prašine kao dio najnovijih prehrambenih trendova. Mnogi ga ljudi označavaju kao jednog od glavnih krivaca za pretilost i probavne probleme. Međutim, ljudi koji nemaju celijakiju ili nisu preosjetljivi na gluten nisu ugroženi. Nepravilno izbacivanje glutena iz prehrane, međutim, može imati negativne posljedice. Otkrivamo prednosti i nedostatke glutena i prehrane bez glutena.
Što je gluten?
Gluten je protein koji se nalazi u nekim žitaricama i daje kruhu i proizvodima od žitarica žvakaću i elastičnu konzistenciju, pa je važan element pekarskih proizvoda. To je jedini protein u hrani koji želučana kiselina ne može razgraditi, što u slučaju celijakije može dovesti do upale crijeva. U zdravih osoba crijevne resice u tankom crijevu apsorbiraju hranjive sastojke u krv. Međutim, kod celijakije gluten iritira crijevne resice ili čak pokreće imunološki odgovor, a u slučaju kronične konzumacije glutena dovodi do oštećenja ili razgradnje crijevnih resica i posljedično slabe apsorpcije hranjivih sastojaka.
Najveći rizici bezglutenske prehrane:
Najveći rizik sigurno je neuravnotežena prehrana, a time i nedostatak esencijalnih hranjivih sastojaka. Zamjene za gluten i kruh bez glutena jednako su nezdrave kao i one s glutenom. Štoviše, zbog prerade proizvoda, koja je neizbježna, takvi proizvodi tijekom obrade mogu biti lišeni nekih vrlo važnih hranjivih tvari, poput vlakana, željeza, cinka, vitamina B kompleksa, kalcija i fosfora. Pored toga, takvi proizvodi sadrže više kalorija i šećera, jer gluten također daje hrani okus koji treba zamijeniti u proizvodima bez glutena. Dakle, kao što neki ljudi pogrešno vjeruju da prehrana bez glutena pomaže kod gubitka kilograma, može se dogoditi i suprotno zbog pretjeranog unosa kalorija, ugljikohidrata i šećera. Osim što gubimo kilograme, pothranjeni smo i ključnim hranjivim sastojcima, što dovodi do malaksalosti i mogućih zdravstvenih problema.
Prednosti prehrane bez glutena:
O blagodatima prehrane bez glutena možemo razgovarati samo kada jedemo hranu koja je već u osnovi bez glutena, poput voća, povrća, cjelovitih žitarica bez glutena, nemasnih proteina, zdravih masti. U ovom je slučaju prehrana bez glutena zdrava jer izbjegavamo unos rafiniranih ugljikohidrata i šećera. Tako također možemo izgubiti koji kilogram viška. Međutim, ljudima koji nisu preosjetljivi gluten iz cjelovitih žitarica ne šteti.
Pa koja se hrana preporučuje, a koja ne?
Preporuča se jesti prirodne bezglutenske žitarice poput kvinoje, amaranta, heljdine kaše, proso kaše, kukuruza. Uz to mahunarke, sjemenke i orašasti plodovi, voće i povrće, jaja, riba i nemasno meso.
Trebali bismo izbjegavati kruh, pivo, kolače i torte, kekse i krekere, kroasane, tjesteninu i prerađenu hranu.
Savjet za kupovinu: znak bez glutena ne znači da je i zdrav, važna je količina šećera i energetska vrijednost proizvoda.
Proizvodi u košarici
Posebna ponuda samo ovdje!
Dodajte u narudžbu i uštedite!
FatBurn Tea*
Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi
IMUNUP*
Sadrži 7 aminokiselina, 11 vitamina i 8 minerala za snažan imunološki sustav
Vitamin D3 u prahu*
Najdostupniji oblik vitamina d3 u prahu