ČOKOLADNA VEGANSKA BABKA SA STARTEROM
Ako niste otprije čuli za pečenje sa starterom, zacijelo ste za to čuli u vrijeme karantene, kada je pečenje sa starterom postalo pravi mali trend. Naime, starter je domaći ili divlji kvasac koji u potpunosti zamjenjuje pekarski kvasac. Od jednostavne smjese brašna i vode nastaje prirodno sredstvo za kvašenje koje počinje fermentirati. Međutim, činjenicu da su starteri toliko popularni i sve poželjniji u pečenju zasigurno potvrđuje i njihova posebnost dulje fermentacije, zbog koje su proizvodi hranjiviji, rahliji i lakše probavljivi. Starter definitivno zahtijeva vašu pažnju i vrijeme, no zauzvrat možete pripremiti zdravije pekarske proizvode.
U sljedećem receptu upoznajemo vegansku babku, kod koje smo upotrijebili slatki starter. Za one koji nemaju starter, umjesto njega mogu upotrijebiti obični pekarski kvasac. Na prvi pogled babka djeluje poput velikog kolača u kojemu se kriju ukusni sastojci. Babka je pogodna kod različitih vrsta nadjeva, slatkih ili slanih. Zanimljiv postupak kod pripreme babke jest taj što je zarežemo i ispletemo prilikom oblikovanja. Konačni se proizvod nareže i poslužuje. Tijesto je toliko pahuljasto da se jednostavno topi u ustima.