Što je glikemijski indeks?
Glikemijski indeks (GI) klasificira hranu prema porastu šećera u krvi nakon unosa ugljikohidratne hrane u usporedbi s glukozom ili bijelim kruhom. Poznajemo 3 skupine – hranu s niskom, srednjom ili visokom vrijednosti GI. Uz GI, pojam glikemijskog opterećenja uzima u obzir i stvarnu količinu ugljikohidrata u hrani.
Pojedite komad čokolade ili komad integralnog kruha. Obje sadrže ugljikohidrate, ali njihove vrijednosti glikemijskog indeksa se razlikuju. Kako se određuje glikemijski indeks (GI) i što na njega utječe? Po čemu se razlikuje od glikemijskog opterećenja?
Određivanje GI
Glikemijski indeks određuje tako da ispitanici unesu referentnu hranu – glukozu ili bijeli kruh. Razina glukoze u krvi mjeri se svaka 2-3 sata. Nadalje, testira se glikemijski indeks odabrane hrane koja sadrži istu količinu šećera i škroba (obično 50 g) kao referentna hrana. Na grafikonu su prikazane dvije krivulje. Jedna pripada referentnoj hrani, druga hrani za koju se određuje glikemijski indeks. Krivulja prikazuje koncentraciju glukoze u krvi u određeno vrijeme nakon uzimanja. Glikemijski indeks hrane koja se ispituje odnos je površine ispod njezine krivulje i površine ispod krivulje referentne hrane pomnožene sa 100.
Glikemijsko opterećenje
Uz glikemijski indeks nalazimo i pojam glikemijskog opterećenja. To također uključuje stvarnu količinu šećera ili škroba u hrani. Pomnožite ovu količinu u gramima s glikemijskim indeksom hrane i podijelite sa 100.
Što utječe na vrijednost glikemijskog indeksa hrane?
Mnogo različitih čimbenika utječe na vrijednost glikemijskog indeksa. Hrana koja sadrži škrob, kojega se enzimimi lako rascijepe, uglavnom spada u skupinu namirnica s visokim glikemijskim indeksom. Enzimi naime rascijepe veze u škrobu, oslobađajući glukozu koja se brzo apsorbira i tako brzo podiže razinu šećera u krvi. Ova hrana uključuje na npr. proizvodi od bijelog brašna i izvore lako dostupnog šećera.
Glikemijski indeks hrane može se razlikovati ovisno o vremenu kuhanja, skladištenju ili zrelosti, što je teško uvrstiti u bazu podataka glikemijskih indeksa hrane. Tijekom kuhanja škrob nabubri i tako postaje probavljiviji i dostupniji enzimima.
Važna je i vrsta škroba. Škrob se sastoji od amilopektina i amiloze. Prva ima razgranatu strukturu i lakše je probavljiva od amiloze. Dakle, različite vrste riže, s različitim udjelima amilopektina ili amiloze, također imaju različite vrijednosti glikemijskog indeksa.
Rezistentni škrob, dijetalna vlakna, neprerađena zrna žita, s fermentacijom dobivene organske kiseline, masti i dijetalni proteini smanjuju glikemijski indeks hrane.
Na vrijednost glikemijskog indeksa utječe i vrsta šećera. Hrana bogata saharozom obično ima niži glikemijski indeks od škrobne hrane. Škrob se sastoji od samih molekula glukoze, dok se saharoza sastoji od molekule glukoze i molekule fruktoze. Ovo posljednje ima samo blagi učinak na povišenje šećera u krvi.
Hrana podijeljena u skupine prema glikemijskom indeksu
Istraživači sa Sveučilišta u Sydneyu podijelili su hranu prema glikemijskom indeksu u tri skupine – hranu s niskim, srednjim ili visokim glikemijskim indeksom. Među onima s niskim glikemijskim indeksom bila je hrana s glikemijskim indeksom ispod 55, sa srednjim glikemijskim indeksom između 59 i 69 i s visokim glikemijskim indeksom iznad 70. Potonje uključuju slatka pića, deserte, stolni šećer. Kada konzumiramo ovu hranu, količina glukoze u krvi povećava se brže i u većoj mjeri, što također dovodi do povećanog lučenja inzulina. Tablica prikazuje približne vrijednosti glikemijskih indeksa određene hrane.
Tablica namirnica prema glikemičnom indeksu
GI < 55 | 55 < GI < 79 | 79 < GI |
šlive (53) | voćni muesli (67) | bijeli kruh (95) |
naranče, jagode (40) | ananas (66) | pšenica (90) |
ječmen (27) | datulje (62) | kuhana riža (89) |
grejp, indijski oraščići (25) | banane (58) | saharoza (82) |
kikiriki(13) | marelice (57) | lubenica (80) |
Proizvodi u košarici
Posebna ponuda samo ovdje!
Dodajte u narudžbu i uštedite!
FatBurn Tea*
Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi
IMUNUP*
Sadrži 7 aminokiselina, 11 vitamina i 8 minerala za snažan imunološki sustav
Vitamin D3 u prahu*
Najdostupniji oblik vitamina d3 u prahu