Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Besplatna dostava iznad 49€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 60 dana

Promo icon

100% garancija na zadovoljstvo

Promo icon

Ekspresna dostava unutar 1-2 radna dana

Besplatna dostava iznad 49€!

Promo icon

Jamstvo povrata novca unutar 60 dana

Kako konzumirati kurkumu za zdravlje?

Zvuči li vam kurkuma egzotično? Sve nam postaje jasnije kad pomislimo na curry. Curry je mješavina 20 začina, kurkuma je jedan od glavnih sastojaka jer mu daje prepoznatljivu žutu boju.

Žuti pigment je najtraženiji i najželjeni dio kurkume, korijena biljke koja uspijeva prvenstveno u Južnoj Aziji. Kao začin kurkuma u prahu igra važnu ulogu u indijskoj kuhinji zbog svog zanimljivog okusa i blagotvornih učinaka na zdravlje. Psebno kada je u pitanju upala, kurkumu smo počeli cijeniti i u zapadnom svijetu.

 

Kurkuma potječe iz tropskih šuma jugoistočne Azije. Danas se uzgaja i u južnoj Kini, Indiji, Indoneziji i na Javi. To je začin koji daje žutu boju, a oblik korijena pokazuje da je blizak rođak đumbiru. Glavni aktivni sastojak korijena kurkume je kurkumin koji djeluje protuupalno i izniman je antioksidans.

Žuta boja koja liječi

Koja su čudesna ljekovita svojstva kurkume? Neutralizira slobodne radikale i potiče vlastite antioksidativne enzime u tijelu – kurkuma djeluje antibakterijski i antivirusno, a posebno se preporučuje tijekom zime, kada među nama kruži nekoliko raznih virusa.

Trajnica nalik na trsku naraste i do jednog metra visine. Ima izuzetno ukrasne i velike listove te prekrasne bijelo-žute cvjetove. Zovu ju i indijski šafran, žuti đumbir ili kineski korijen. Dijelovi biljke koji hranu i odjeću bojaju u žuto jesu rizomi ili podzemne stabljike.

Za optimalnu apsorpciju kurkumina iz crijeva u krvotok, preporuča se konzumiranje kurkume u kombinaciji sa mljevenim crnim paprom, koji sadrži piperin, prirodni sastojak koji poboljšava apsorpciju kurkume. Budući da samog kurkumina u kurkumi nema mnogo, samo oko 3 posto, preporuča se konzumiranje kurkume u prahu u obliku dodataka prehrani.

Kurkumin je topiv u mastima stoga se preporuča unositi ga u tijelo uz obrok bogat masnoćama. Kurkumin potiče stvaranje novih neurona, djeluje kao prevencija protiv degenerativnih procesa u mozgu – protiv demencije. Također mu se pripisuju antikancerogena svojstva i spominje se kao koristan kod kardiovaskularnih bolesti, reumatoidnog artritisa i depresije. Preporučena dnevna doza je oko jedan gram kurkume dnevno, do četiri grama za ozbiljne probleme.

Brojni ljekoviti učinci kurkume na zdravlje?

Kurkuma se koristi u medicini za poticanje lučenja žuči. Eterično ulje kurkume otapa žučne kamence i zajedno sa žutom bojom dezinficira žučni mjehur i žučni kanal te ublažava njihovu upalu. U indijskoj tradicionalnoj medicini Ayurveda tisućama godina koristi za liječenje raka i psorijaze, a dodaje se i kozmetici.

Također se preporuča dijabetičarima jer regulira razinu inzulina u krvi, a blagotvornan je i njezin učinak na kardiovaskularni sustav jer smanjuje razinu lošeg kolesterola. Koristi se u arjuvedskoj i kineskoj medicini za brže zacjeljivanje rana, kožne bolesti i probavne probleme.

Zapadnjaci kurkumu koriste prvenstveno kao dodatak i začin koji jelima daje žutu boju. Kurkuma, koja djeluje protuupalno, sadrži i niz minerala i vitamina, posebno vitamina B6, B3, folne kiseline te kalija, željeza i mangana. Bogat je izvor vlakana, a sadrži i esencijalne omega-3 masne kiseline.

-10%

Kurkuma u prahu Bio paket

Žuti začin ljekovitog učinka

8,18  7,36 
Ima detoksikacijska svojstva i pomaže kod upala u tijelu

Kurkuma je također ima antivirusno, antifungalno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje. Njegzin učinak na rad jetre vrlo je koristan jer povećava sposobnost detoksikacije jetre. Budući da kurkumin kombinira protuupalna i antioksidativna svojstva može imati pozitivan učinak na bolesti zglobova.

Kurkuma ili kurkumin mogu se jesti s hranom, ali u ovom su slučaju njihova svojstva relativno skromna. Za optimalnu apsorpciju preporučuje se konzumiranje kurkume zajedno s masnoćama ili u obliku dodataka prehrani kako bi se osigurala naknadna razgradnja. Preporučena dnevna doza je oko 1 g kurkume, do 4 g za ozbiljne probleme.

Kurkuma stoga djeluje protuupalno, štiti jetru, snažan je antioksidans, poboljšava funkcioniranje imunološkog sustava, podupire živčani sustav, održava zdrave zglobove, pomaže protiv upala, istodobno čisti i detoksicira tijelo te poboljšava naš imunitet. Uz sve to, izvrsnog je okusa pa se koristi i u kuhanju, posebno u egzotičnim jelima. Čak 1 gram kurkume dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje i dobrobit, što možete i sami isprobati ako ju uključite u svoju redovnu prehranu.

MLIJEKO S KURKUMOM ZA ŽIVOT BEZ UPALA

Golden Curcuma je piće s okusom kurkume obogaćeno cimetom i đumbirom te s već dodanim rižinim mlijekom u prahu. Djeluje protuupalno, antioksidativno, jača naš imunološki sustav i ubrzava probavu.

-33%

Golden Curcuma latte 2+1 GRATIS

PODRŽITE IMUNOLOŠKI SUSTAV UZ POMOĆ KURKUME
  • Sprječava nakupljanje masti oko jetre
  • Pomaže u održavanju zdravlja pluća i gornjih dišnih putova,
  • Pomaže u održavanju zdrave kože
  • Pomaže uravnotežiti probavu
375g | za 36 dana
Redovna cijena: 38,98 
25,99 
i uštedite 12,99 
Delivery
Samo još 40€ do BESPLATNE DOSTAVE
Proizvodi u košarici

Nema proizvoda u košarici.

Posebna ponuda samo ovdje!

Dodajte u narudžbu i uštedite!

-72%
FatBurn Tea*

Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi

24,90  6,97 
-40%
IMUNUP*

Sadrži 7 aminokiselina, 11 vitamina i 8 minerala za snažan imunološki sustav 

18,29  10,97 
-40%
Vitamin D3 u prahu*

Najdostupniji oblik vitamina d3 u prahu

7,79  4,67