Kako smanjiti simptome proljetnih alergija?
Kihanje, iscrpljenost, začepljen nos, svrbež u očima, prehlada, infekcije sinusa, umor … sve to mogu biti dosadani simptomi proljetne alergije.
Što je alergija?
Alergija je preosjetljivost imunološkog sustava. Alergijska reakcija javlja se kada je osoba preosjetljiva na tvari koje većina ljudi normalno podnosi. Tvar koja izaziva reakciju naziva se alergenom.
Blage alergije poput peludne groznice vrlo su česte i uzrokuju simptome poput crvenila očiju, svrbeža i curenja nosa, ekcema, napada astme itd. Neliječene alergije mogu imati velik utjecaj na razvoj astme, koja je jedna od najčešćih kroničnih bolesti. Kod nekih ljudi alergije na okoliš, alergeni na hranu ili lijekovi mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije koje su opasne po život – nazvanu anafilaksija. Alergije na ubode insekata (ose, pčele) često su povezane s tako ozbiljnim reakcijama.
Koja je to superhrana koja može prirodno ublažiti simptome alergije?
Vitamin C
Vitamin C jedno je od velikih čudesa prirode koji može smanjiti mnoge simptome proljetnih alergija. Kao moćan antioksidans, bori se protiv slobodnih radikala u tijelu i jača imunološki sustav. Dobar izvor vitamina C nalazi se u svim agrumima, crnom ribizlu, camucamuu, acai bobicama, maqui bobicama, dudu, marakuji, kelju, crvenoj i zelenoj paprici, brokuli, mangu, potočarki, cvjetači, peršinu, kupusu, celeru, špinat, breskve, šparoge, baobab, dinje, kajenski papar, luk, grah, grašak itd. Stoga smo naveli čitavu hrpu namirnica koje mogu pojačati vaš imunološki sustav i ublažiti simptome peludne groznice.
Flavonoidi
Flavonoidi poput kvercetina skupina su biljnih pigmenata koji su u velikoj mjeri odgovorni za boju voća, povrća i cvijeća. Kvercetin ima protuupalna, antibakterijska, protugljivična i antivirusna svojstva. Inhibira proizvodnju i oslobađanje histamina iz stanica i na taj način inhibira alergijske reakcije i alergije. Dobri izvori kvercetina su agrumi, luk, češnjak, jabuke, peršin, rajčica, brokula, zelena salata, mahunarke, jagode i vino.
Omega 3 masne kiseline
Zasićene omega 3 masne kiseline neophodne su za ljudsko zdravlje. Budući da ljudsko tijelo ne može samostalno proizvoditi te masti, morate ih konzumirati s prehranom ili dodacima prehrani. Hrana bogata omega 3 je riba (losos, tuna …), nešto voća, povrća, pecans, chia sjemenke, kokosovo / kokosovo ulje, jestiva konoplja, ulje konoplje itd. Uobičajeni tjedni unos omega 3 masnih kiselina trebao bi biti između 6 i 8 grama.
Omega 3 masne kiseline ublažavaju alergije na dva načina. Prvo, imaju protuupalna svojstva koja pomažu smanjiti upalu sinusa uzrokovanu alergijskim reakcijama. Drugo, omega 3 jača imunološki sustav tijela, jača ga i na taj način pomaže u sprječavanju alergena da razviju infekciju.
Studije pokazuju da su omega 3 masne kiseline esencijalne za pravilan rad mozga i igraju ključnu ulogu u rastu i razvoju djece. To je također razlog zašto mnogi dječji multivitamini sadrže DHA i EPA, što su druga dva naziva za omega 3 masne kiseline. Uz to, pokazalo se da omega 3 smanjuju upale i rizik od nekih kroničnih bolesti poput bolesti srca, raka i artritisa.
Proizvodi u košarici
Posebna ponuda samo ovdje!
Dodajte u narudžbu i uštedite!
FatBurn Tea*
Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi
IMUNUP*
Sadrži 7 aminokiselina, 11 vitamina i 8 minerala za snažan imunološki sustav
Vitamin D3 u prahu*
Najdostupniji oblik vitamina d3 u prahu