Kolač od banane – recept
Bok! Moje ime je Ana i danas ću s vama podijeliti svoj najdraži recept za kolač od banane koji svaki put ispadne savršeno!
Kolač od banane moja je omiljena slastica otkad znam za sebe. Moja baka i ja zajedno smo pripremale ovaj kolač svaki drugi tjedan. Njezin je recept bio tako jednostavan, a napravila bi desert kojem nitko nije mogao odoljeti. Prošle sam godine, nakon vrlo dugo vremena, ponovno potražila bakin recept za kolač od banane koji u meni budi najslađe uspomene iz djetinjstva.
U posljednje vrijeme pazim na zdravu prehranu, ali mi je božanstveni, sočni kolač slaba točka. Odlučila sam malo promijeniti sastojke, zamijeniti ih kvalitetnim te svoju omiljenu slasticu pretvoriti u zdravi kolač u kojem mogu uživati i oni koji svakodnevno paze što jedu i održavaju tjelesnu težinu.
Jeste li čuli za širok izbor sastojaka Nature’s Finest u kojima nećete pronaći skrivene aditive, umjetne boje, punila ili konzervanse?
Umjesto običnog bijelog šećera koristila sam
kokosov šećer
koji se pravi od cvjetova kokosove palme. On daje delikatan i nježan okus po karameli, uzgaja se potpuno prirodno i ne sadrži dodatne boje.
Kokosov šećer
nije rafiniran i stoga je puno bolji za naše zdravlje.
Umjesto običnog cimeta u prahu, kolaču sam dodala Cejlonski cimet.
Cejlonski cimet u prahu
vrlo se često koristi pri kuhanju ili kao dodatak prehrani jer ima iznimne učinke na naše tijelo. Može smanjiti razinu šećera u krvi i potaknuti djelovanje inzulina pa se preporučuje dijabetičarima, uz to smanjuje loš kolesterol, potiče metabolizam, regulira šećer u krvi i pomaže u regulaciji probave.
Obični maslac, zamijenila sam kakaovim. Sam miris kakaa toliko vas impresionira da nije potrebno spominjati okus koji dodaje kolaču. Za razliku od običnog maslaca,
kakaov maslac
je bez ikakvih dodataka – organski proizveden od kvalitetnih zrna kakaa. Ne samo da je zdraviji, već je i izvrstan za kožu zbog vitamina E.
Sastojci za kolač od banane
- 1 vrečica praška za pecivo
- 2 banane
- 2 jaja
-
100 g
kakao maslaca
-
100 g
kokosovog šećera
- 150 g višenamijenskog brašna
-
1 prstohvat
himalajske soli
-
2 jušne žlice
maslaca od kikirikija s bananom i vanilijom
-
1 čajna žličica
cejlonskog cimeta u prahu
-
1 jušna žlica
kakaa u prahu
Savjet za vegansku verziju ukusnog kolača od banane: umjesto jaja, koristite „lanena jaja“ = 10 g
mljevenih sjemenki lana
+ 50 ml vode.
Priprema kolača od banane
- Pripremite malu tavu i u nju stavite kakao maslac koji se polako topi na niskoj temperaturi. Dok se maslac topi, bananu zgnječite vilicom. Uzmite posudu i u nju ulijte rastopljeni kakao maslac, zdrobljene banane, maslac od kikirikija, jaja (ili „lanena jaja“) i kokosov šećer. Sve dobro promiješajte.
- U drugu posudu stavite suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, cejlonski cimet, kakao u prahu i sol. Pomiješajte i umiješajte u mokru smjesu s bananama.
- Tijesto izlijte u kalup za pečenje širine 18 cm i ravnomjerno ga rasporedite tako da svugdje bude jednake debljine. Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva. Nakon što se zagrije, stavite kolač u pečnicu i pecite oko 40 minuta.
- Nakon 40 minuta provjerite je li biskvit pečen. To se provjerava zabijanjem čačkalice u biskvit – ako se tijesto ne lijepi za čačkalicu, kolač je pečen. U suprotnom, ostavite ga u pećnici još nekoliko minuta.
-
Nakon što je kolač pečen, ohladite ga. Zatim pospite mljevenim kokosovim šećerom, dodajte limunov umak napravljen od 420g mljevenog
kokosovog šećera
, 75g
kokosovog ulja
i 3 žlice svježe iscijeđenog limunovog soka ili pospite bilo kojim mljevenim orašastim plodovima.
Uživajte u desertu!
Kokosovo ulje Bio ekstra djevičansko
Pridonosi održavanju zdrave razine kolesterola
- 100% ekološki uzgoj
- Hladno prešano i ekstra djevičansko
- Djeluje antioksidativno
- Pomaže u apsorpciji važnih minerala
- Djeluje antibakterijski, protugljivično i antivirusno.
i uštedite -0,00 €
100% sigurna kupnja s politikom povrata bez postavljanja pitanja.