Maca – čudesan korijen s Anda
Jeste li već čuli za Maca korijen? Znate li za njegovu svestranost i brojne pozitivne osobine koje donosi njegova konzumacija? To je biljka koja se uspjela prilagoditi ekstremnim klimatskim uvjetima, a djelotvorna je i kod muškaraca i kod žena. U Peruu se Macu dodaje u kolače, kruh, razne kašice, pa čak i tradicionalno pivo (chicha maca).
Lepidium meyenii, peruanski ginseng ili Maca, biljka je porijeklom iz planina Anda u Peruu i Boliviji, gdje se već više od 2000 godina koristi u tradicionalnoj prehrani i narodnoj medicini. Do 1980. godine Maca se uzgajala samo na području jezera Junin koje se nalazi u središnjem Peruu. Tradicionalni uzgoj Mace odvija se na relativno siromašnim i hladnim tlima na nadmorskoj visini između 4100 i 4500 metara što znači da u takvim uvjetima ima vrlo malo potencijalnih štetnih tvari, a većina uzgoja odvija se organski.
Legenda kaže da su ratnici Inka snagu dobivali jedući usitnjenu Macu prije bitke, a nakon završetka bitke bilo im je zabranjeno jesti Macu. U vrijeme španjolske kolonizacije Maca se koristila kao sredstvo plaćanja i za nju se govorilo da je vrlo cijenjena na španjolskom dvoru.
Maca je bogat izvor vitamina B1, B2, B3 i vitamina C. Oni djeluju antioksidativno, važni su za metabolizam ugljikohidrata i energije, zdrav tjelesni razvoj, bolju cirkulaciju krvi i proizvodnju eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) koja opskrbiti tijelo kisikom. Sadrži minerale poput kalcija (čija je razina u Maci veća nego u mlijeku), kalija, fosfora, magnezija, bakra, cinka, mangana, željeza i selena. Maca sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, sadrži čak 19 od ukupno 20 aminokiselina. Maca je također izvrstan izvor nezasićenih masnih kiselina omega 3,6 i 9. Sadrži i sterole koji snižavaju razinu kolesterola u krvi, te glukozinolate koji se tijekom ispuštanja u tijelo pretvaraju u bioaktivne spojeve za koje se vjeruje da imaju antikancerogeni učinak.
Znanstvenici su otkrili da jedinstveni sastav Mace pomaže u podršci, regulaciji i optimizaciji djelovanja hormona i kod muškaraca i kod žena.
Pozitivni učinci konzumiranja Mace
Maca je adaptogen što znači da njezina konzumacija pomaže u prevladavanju stresnih situacija na fizičkoj, emocionalnoj, kemijskoj i biološkoj razini. Djeluje kao antidepresiv i povećava razinu serotonina. Maca nema negativnih nuspojava koje se javljaju prilikom uzimanja farmaceutskih antidepresiva (debljanje, umor, loša koncentracija), naprotiv, ona prirodno podiže razinu energije i koncentracije, istodobno smanjujući stres, depresiju i promjene raspoloženja.
- Njezino djelovanje na hormone uklanja akne, smanjuje osjetljivost kože i daje joj otpornost na teške vremenske uvjete.
- Kod žena ublažava i uklanja simptome koji se javljaju tijekom menopauze. Smanjuje napade vrućine, koji se kod žena javljaju zbog hormonalnih promjena, i njihovu učestalost.
- Učinkovita je u regulaciji neredovitih menstruacija.
- Osim što prirodno povećava razinu energije, ona također povećava i razinu izdržljivosti. Mnogi sportaši koriste Macu kao dodatak prehrani.
- Djeluje kao prirodni afrodizijak, pozitivno utječe na probleme plodnosti kod muškaraca i žena. Poznato je da utječe na kvalitetu sperme, smanjuje impotenciju i podiže libido.
Proizvodi u košarici
Posebna ponuda samo ovdje!
Dodajte u narudžbu i uštedite!
FatBurn Tea*
Doprinosi metabolizmu masti, otklanjanju viška tjelesne težine i prirodnom suzbijanju osjećaja gladi
IMUNUP*
Sadrži 7 aminokiselina, 11 vitamina i 8 minerala za snažan imunološki sustav
Vitamin D3 u prahu*
Najdostupniji oblik vitamina d3 u prahu